Vliv investic EU na stabilitu hospodářského rozvoje prostřednictvím vládních výdajů - Kroc, Patrik; Nikolovová, Pavla, 1982-; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem moji bakalářské práce je otestovat hypotézu, že růst alokace prostředků z rozpočtu Evropské unie skrze Evropské strukturální a investiční fondy podporuje v příjmových zemích tvorbu HDP a redukuje nezaměstnanost. Ekonometrickou analýzu provádím zejména metodou fixních efektů na panelových datech zahrnujících agregovaná roční pozorování z 26 členských zemí Evropské unie v období 2004-2014, respektive z 21 zemí EU v období 2000-2014. Zahrnutím objemu poskytnutých dotací skrze strukturální fondy do modelu růstu Nové keynesiánské ekonomie a modifikovaného modelu nezaměstnanosti prezentovaného v díle Fedeliové a kol. (2014) se mi nepodařilo výše zmíněnou hypotézu potvrdit. Problém částečně tkví ve vytěsňování veřejných výdajů do alternativního užití, čemuž Evropská komise nedokáže efektivně zabraňovat.
Vedoucí práce: Pavla Vozárová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses