Analýza vlivu pirátství na filmový průmysl - Pernický, Tomáš; Nikolovová, Pavla, 1982-; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Použitím dotazníkového šetření na vzorku 516 studentů vysokých škol zkoumá tato práce dopady digitálního pirátství na prodeje filmů a přebytek spotřebitele s ním spojený. Pomocí poznatků z teoretické literatury o digitálním pirátství je na vzorku respondentů odhadnut statický model dopadu na přebytek spotřebitele, který se díky možnosti pirátství zvyšuje o 393 Kč per capita. Na základě sestaveného regresního modelu je rovněž odhadnuto, že první neplacená konzumace vytlačuje asi 0,06 placené konzumace, ale druhá neplacená konzumace zvyšuje prodej asi o 0,71 filmu. Tyto zjištění napovídají silnému sampling a network effectu, které jsou z větší části umožněny ilegálními kopiemi filmů, jež tímto spíše zvyšují tržby výrobců. S přihlédnutím ke všem výsledkům modelů se tato práce přiklání k pozitivnímu vlivu digitálního pirátství na přebytek výrobce a zvýšení prodejů filmového průmyslu.
Vedoucí práce: Pavla Vozárová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses