Dosavadní vývoj a prognóza budoucího vývoje školních kontingentů v krajích ČR - Tábor, Radim (2016)
Věková struktura populace ovlivňuje řadu odvětví, a tak je důležité se jí blíže zabývat. Klíčová je znalost vývoje obyvatelstva v čase. Jedním z důležitých sektorů, jenž potřebuje znát počet dětí a mladých lidí, je školství. Tato bakalářská práce se zabývá na krajské úrovni věkově specifickými skupinami vymezenými podle stupňů vzdělávání v České republice, tedy tzv. školními kontingenty, předškolní vzdělávání v podobě mateřských škol a jeselských zařízení nevyjímaje. Část textu je věnována analýze vývoje školních kontingentů v krajích ČR od roku 2000 do roku 2014, následně je provedena jejich prognóza do roku 2050. Při regionálním srovnání se uvazuje i s odklady školní docházky, resp. předčasnými nástupy, a také s odchodem řady žáků na víceletá gymnázia.