Analýza nákladové efektivnosti dosahování úspor energie v rámci OPPI (2007-2013) u SME a velkých podniků - Malcánek, Jan; Macháč, Jan; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
V rámci boje s energetickou náročností Evropské unie a její závislostí na dodávkách mimo Evropskou unii byla vytvořena Energetická unie. Jejím úkolem je především snížit spotřebu energie. Tohoto cíle je v řadě zemí dosahováno pomocí dotačních programů. V České republice se aktuálně rozbíhá program OPPIK, který navazuje na program OPPI (2007 - 2015). Tato práce se zaměřuje na hodnocení efektivnosti v rámci OPPI podpořených projektů, které se týkaly snížení konečné spotřeby energie. Práce dále analyzuje rozložení těchto dotací mezi malé a střední podniky a velké podniky, lokalizaci opatření a výši investice a podpory. Práce využívá regresní model. Stanovená hypotéza o nákladové neefektivnosti dosahování úspor při odlišné míře dotování malých a středních podniků a velkých podniků je v práci potvrzena a jsou k ní přidána další doporučení pro kvalitnější cílování budoucích dotací v rámci OPPIK. Tato doporučení jsou postavena na statisticky získaných datech potvrzujících, že míra efektivity čerpání dotace ve vztahu k úspoře je ovlivněna třemi aspekty, a to specifičností kraje, velikostí podniku a příslušnou výzvou dotačního programu.
Vedoucí práce: Jan Macháč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses