Je výše spotřeby alkoholu ovlivněna nezaměstnaností? - Trubák, Marek; Chytilová, Helena; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato bakalářská práce analyzuje vztah mezi spotřebou alkoholu a mírou nezaměstnanosti v České republice. S využitím časových řad z období mezi lety 1991 - 2012 jsou vytvořeny 2 ekonometrické modely, zahrnující kromě výše uvedených faktorů také vliv HDP, inflace, reálných mezd, sociálních výdajů státu a zpožděné spotřeby alkoholu testující jeho návykovost. Hlavní hypotéza této práce definovaná jako pozitivní vliv míry nezaměstnanosti na spotřebu alkoholu byla potvrzena, přičemž z analýzy vyplývá, že 1% nárůst míry nezaměstnanosti vede ke zvýšení spotřeby alkoholu o 1,05 %. Vedlejší hypotéza definovaná naopak jako pozitivní vliv spotřeby alkoholu na míru nezaměstnanost byla rovněž potvrzena a z výsledků zároveň vyplývá, že 1% nárůst spotřeby alkoholu vede k nárůstu nezaměstnanosti o 0,22 %, čímž je zároveň potvrzen předpoklad endogenity těchto proměnných. Neméně důležitým je také výsledný koeficient HDP, který se ve vztahu ke spotřebě alkoholu jeví proti-cyklicky.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses