Dopady měnové intervence ČNB z roku 2013 na insolvence podniku - Kudějová, Barbora (2016)
Tato diplomová práce se zabývá intervencí České národní banky na devizovém trhu a jejím dopadem na insolvence podniků. Většina studií zabývajících se bankrotem podniků se zaměřuje především na mikroekonomické determinanty úpadku. Empirická analýza této práce je naopak zaměřena na makroekonomické determinanty platební neschopnosti podniků. Pro účely této práce byla použita čtvrtletní panelová data o insolvencích za období 2010 - 2015. Počty insolvencí byly zjišťovány za různá odvětví ekonomických činností a metodou Differences-in-Differences bylo následně porovnáno, jak se změnila četnost insolvencí v odvětvích citlivých na kurz oproti těm, u kterých není předpokládaná významná role zahraničního obchodu. Výsledky regresní analýzy potvrdily základní hypotézu této studie, a to že intervence na agregátní úrovni z pohledů insolvencí situaci podniků zlepšila. V další části této diplomové práce byla analyzována intenzita dopadu intervencí na jednotlivé kurzově-citlivé sektory přičemž, jak bylo očekáváno, došlo k relativnímu zhoršení situace u cestovních kanceláří.