Komparace systému nemocenského pojištění a náhrady mzdy v České republice a Španělském království v letech 2005-2015 - Zukal, Marek; Lukášová, Tereza; Strejček, Ivo, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
V bakalářské práci jsou analyzovány systémy nemocenského pojištění a náhrady mzdy, podmínky vyplácení dávek nemocenského pojištění a náklady státu s tím spojené s České republice a ve Španělském království. Rozdíly mezi uvedenými systémy vycházejí z idlišného pojetí sociální politiky, španělský systém sociálního zabezpečení je složitější a na základě uvedených dat lze říci, že zatěžuje veřejné rozpočty více než systém český. Oba systémy však plní stejnou funkci - zabezpečují osoby před negativními následky sociálních událostí nemoci a mateřství (resp. těhotenství). Systém španělský však obecně řečeno tuto funkci naplňuje lépe než nemocenské pojištění v České republice, což dokládají mj. vyšší náhradové poměry dávek vůči standardním výdělkům osob, jimž jsou poskytovány. Nemocenské pojištění v České republice se vyznačuje vyšší mírou solidarity než ve Španělském království, kde je naopak šířeji uplatněn princip ekvivalence. Vzhledem k rostoucímu trendu objemu sociálních výdajů veřejných rozpočtů je zpracované téma národohospodářsky aktuální a analýza má potenciál poskytnout podněty k vylepšení systémů.
Vedoucí práce: Tereza Lukášová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses