Komparace procesu transformace bankovního sektoru České republiky a Slovenské republiky - Hulena, Albert (2016)
Tato práce má za úkol analyzovat vývoj bankovních systémů České republiky a Slovenské republiky po rozdělení těchto zemí. V teoretické části práce je popsán výchozí stav, tedy centrálně plánovaná ekonomika a centrální bankovnictví v Československu. Dále jsou zde uvedeny výzkumné metody, na základě kterých je porovnávána úspěšnost transformace v obou zemích. Praktická část se věnuje bankovnictví po roce 1989. Nejprve analyzuje společné období států mezi lety 1989 - 1992. Dále porovnává oba dva bankovní systémy v průběhu 90. let podle stanovených kritérií, až do počátku nového tisíciletí, kdy došlo k finální privatizaci největších bankovních institucí. V závěru práce se podařilo verifikovat hypotézu, že česká bankovní transformace byla úspěšnější, nežli slovenská.