Hra o společenský status - Bečková, Tereza (2016)
Tato práce ukazuje, že spotřebitelské preference mohou být závislé na budoucím užitku a spotřebitelé si tak mohou pomocí okázalé (demonstrativní) spotřeby pomoci k dosažení vyššího společenského statusu či prestiže. Toto jednání označuji jako hru o společenský status. Některé firmy dokonce přizpůsobují produkci tomuto fenoménu, když produkují tiché či hlasité statky či omezují množství produkce. Tato práce také ukazuje, že okázalá spotřeba a poziční externality mohou záviset na rase, věku nebo sociálních interakcích a nedotýkají se jen bohatých zemí, ale také chudých zemí na asijském či africkém kontinentu. Poziční externality lze teoreticky odstranit neexistencí volatility módních trendů, pomocí aplikace Coaseho teorému či vyhlášek a daní z příjmu či ze spotřeby.