Hra o společenský status - Bečková, Tereza; Špecián, Petr; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato práce ukazuje, že spotřebitelské preference mohou být závislé na budoucím užitku a spotřebitelé si tak mohou pomocí okázalé (demonstrativní) spotřeby pomoci k dosažení vyššího společenského statusu či prestiže. Toto jednání označuji jako hru o společenský status. Některé firmy dokonce přizpůsobují produkci tomuto fenoménu, když produkují tiché či hlasité statky či omezují množství produkce. Tato práce také ukazuje, že okázalá spotřeba a poziční externality mohou záviset na rase, věku nebo sociálních interakcích a nedotýkají se jen bohatých zemí, ale také chudých zemí na asijském či africkém kontinentu. Poziční externality lze teoreticky odstranit neexistencí volatility módních trendů, pomocí aplikace Coaseho teorému či vyhlášek a daní z příjmu či ze spotřeby.
Vedoucí práce: Petr Špecián
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses