Finanční krize a státní pomoc finančním institucím v Belgii, Francii a Německu mezi lety 2008 a 2014 - Skřečková, Monika (2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku dopadů finanční krize na bankovní sektor se zřetelem na vývoj veřejného zadlužení. Cílem analýzy je zhodnotit dopady státní pomoci finančním institucím v Belgii, Francii a Německu v letech 2008-2014 a ověřit či vyvrátit hypotézu, zda byly použité nástroje státní pomoci využity efektivně a výrazně zabránily prohloubení veřejného dluhu. Při vyhodnocení vlivu na veřejné zadlužení dochází k závěru, že pomoc nelze považovat za efektivní v případech Francie a Belgie. Hypotéza se však potvrdila v případě Německa, které jako jediná ze sledovaných zemí vykazuje tendenci stlačovat vládní dluh. Práce nabízí komplexní shrnutí vývoje finanční krize ve výše zmíněných státech EU a může sloužit jako příspěvek k diskusi o roli vlád při řešení finančních krizí.