Dopady snížení ceny ropy na ekonomiku Ruské federace mezi lety 2013 - 2016 - Sviták, Daniel (2016)
Cílem této bakalářské práce je analýza dopadů snížení ceny ropy na Ruskou federaci v letech 2006 až 2016 se speciálním zaměřením na hypotézu tzv. holandské nemoci a jejím obráceném chodu v době ropných šoků. Holandská nemoc je součástí teorie prokletí přírodních zdrojů, poukazující na sníženou ekonomickou výkonnost zemí bohatých na přírodní zdroje. Negativní vliv poklesu ceny ropy na ekonomice Ruska se projevuje především depreciací rublu a ztrátou státních příjmů způsobující prohlubování státních deficitů v letech 2009 a 2015. V otázce holandské nemoci není splněn základní předpoklad de-industrializace ruské ekonomiky. Hypotézu holandské nemoci na Ruské federaci ve sledovaném období zamítám. Snížení ceny ropy nemělo na průběh symptomů holandské nemoci signifikantní vliv.