Rozložení financí starších osob do investičních nástrojů - Klhůfková, Barbora (2016)
Cílem mé bakalářské práce je představit čtenářům projekt SHARE, který zkoumá osoby starších 50 let. Projekt SHARE je rozsáhlý a funguje v několika zemích světa. Respondenti účastnící se projektu zodpovídají různé druhy otázek. Otázky se týkají jak obecných informací, informací o rodinném či zdravotním stavu, sociálních, geografických, tak i ekonomických informací. Pro mou práci jsem si vybrala čtyři ekonomické proměnné, pro které budu dělat základní popisné statistiky a analýzy. Budu se zabývat běžnými účty, akciemi, dluhopisy a podílovými fondy. Jde o finanční nástroje, kde lidé nejčastěji spoří či ukládají své peníze. Protože je otázka na finanční situaci pro mnoho respondentů nepříjemná, máme jen omezený počet odpovědí, se kterými budeme pracovat. Všechny čtyři proměnné definuji a provedu základní popisné statistiky. Následně provedu analýzu finanční situace respondentů v závislosti na pohlaví. Pro další analýzu jsem si vybrala subjektivní otázku týkající se spokojenosti se životem jednotlivých respondentů v závislosti na jejich finanční situaci. V závěru této bakalářské práce vyhodnotím jednotlivé analýzy a shrnu přínos této práce.