Analýza nezaměstnanosti vybraných krajů a okresů České republiky v kontextu dynamiky hospodářské struktury mezi roky 2005 - 2015 - Hynek, Tomáš (2016)
Bakalářská práce analyzuje nezaměstnanost v okresech Benešov, Příbram, Brno-venkov a Znojmo mezi roky 2005-2015 v kontextu dynamiky hospodářské struktury a rozdělení na jádrové a periferní oblasti. Cílem této práce je provést analýzu nezaměstnanosti, zaměřit se na specifické vlastnosti jednotlivých regionů a postavení obyvatel periferních oblastí na trhu práce. Hlavním úkolem je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, která zní: obyvatelé periferních oblastí jsou na trzích práce znevýhodněni vlivem hospodářské dynamiky mezi roky 2005-2015. Analýza je provedena na základě komparace podílu nezaměstnaných osob ve věku 15-64 let, jenž poskytuje data až na úrovni okresů. Dalšími podpůrnými ukazateli jsou státní výdaje na aktivní a pasivní politiku zaměstnanosti, vzdělanostní struktura uchazečů o práci, počet velkých firem v regionu, hustota a kvalita dopravní infrastruktury. Výsledkem analýzy je zjištění, že nezaměstnanost ve vybraných regionech je ovlivněna mnoha faktory, avšak nejvýznamnější roli hraje počet velkých firem v regionu, vzdělanost uchazečů o práci a dopravní infrastruktura, umožňující dojížďku za prací.