VLIV VÝŠE MINIMÁLNÍ MZDY NA NEZAMĚSTNANOST V ČR V LETECH 1998 - 2016 - Peták, Marek; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce analyzuje vývoj minimální mzdy v ČR mezi lety 1998 a 2016. Snaží se ověřit význam vlivu výše minimální mzdy na nezaměstnanost. Je zde zjištěno, že současná úroveň minimální mzdy hraje v ČR jen zanedbatelnou roli. K dosažení hlavních cílů jsou využity výsledky z grafické a korelační analýzy. Grafická analýza přináší sporné důkazy o pozitivním vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost. Její vypovídací hodnota je však nízká. Výsledky korelační analýzy, které mají vyšší hodnotu, pozitivní vliv minimální mzdy na nezaměstnanost mezi lety 1998 až 2016 v ČR neprokazují. Dokonce ani existence závislosti mezi nezaměstnaností a minimální mzdou zde není dokázána.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses