Proč centrální banky necílují nominální HDP? : - Pavlík, Lukáš (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou, proč centrální banky necílují nominální HDP (NHDP). Při srovnání inflačního cílování s cílováním NHDP docházím k tomu, že zatímco na poptávkové šoky reagují oba režimy podobně, u nabídkových šoků se liší. Cílování NHDP při pozitivním nabídkovém šoku nechává klesat cenovou hladinu a naopak. Inflační cílování se vždy snaží udržet inflaci na cíli, bez ohledu na směr nabídkového šoku. V případě porovnání cílování NHDP se systém svobodného bankovnictví nacházím shodu v otázce pohybu cenové hladiny při obou šocích. Systémy se však liší v povaze strukturálních problémů ekonomiky. Cílování NHDP má v tomto nevýhodu oproti systému svobodného bankovnictví, že může nerovnoměrným zvýšením peněžní nabídky způsobit bubliny na trzích aktiv a opomíjet skutečné problémy ekonomiky. Centrální banky i akademičtí ekonomové se převážně shodují, že cílování NHDP není vhodné zejména kvůli problémům s daty o HDP, hrozbě nestabilní inflace a potížích při odhadu přirozeného tempa růstu produktu. Dávají proto zatím přednost inflačnímu cílování, byť i tento režím odhalil v posledních letech svá slabá místa.