Komparace zdravotnických systémů Velké Británie a Spolkové republiky Německo v letech 2000 – 2014 - Brejcha, Martin (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje srovnání zdravotnických systémů dvou států, jejichž zdravotnictví funguje na zcela odlišném principu financování, neboť každý využívá jiný model zdravotnického systému. Práce popisuje období let 2000 - 2014. Teoretická část se zaměřuje na popis základních pojmů z oblasti zdravotnictví a vysvětlení fungování základních modelů zdravotnických systémů. V praktické části jsou analyzovány a komparovány zdravotnické systémy Velké Británie a Spolkové republiky Německo. Srovnávány jsou z hlediska jejich finanční náročnosti, kde je užíván především podíl zdravotnických výdajů na hrubém domácím produktu, a také z hlediska kvality zdravotnictví, kde je užit například počet lékařů či kojenecká úmrtnost. Cílem práce je porovnat zdravotnické systémy zvolených států a určit, který je výhodnější z hlediska veřejných financí a který z hlediska kvality poskytované zdravotní péče.