Energetická politika Evropské unie a úspěšnost jejího plnění v letech 2010 až 2015 - Václavík, Miroslav; Hladík, Miroslav; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou historie energetické politiky na území Evropy od konce druhé světové války a úspěšností jejího plnění v průběhu let 2010 až 2015. První část práce se zabývá historií a vývojem energetické politiky a jednotlivých společenství v průběhu předchozích šesti dekád. Druhá část obsahuje analýzu ekonomické situace Evropy a klíčových hráčů na poli energetických surovin, hodnocení důvodů pro plánování vzniku Energetické unie a porovnání úspěšnosti energetické politiky EU v období 2010 až 2015 na základě tří klíčových energetických dokumentů Evropa 2020, Energie 2020 a Priority evropské infrastruktury do roku 2020 a na další období. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda jsou cíle zmíněných dokumentů na základě dosavadního vývoje v roce 2020 skutečně dosažitelné. Práce dochází k závěru, že se většinu ze tří hlavních energetických dokumentů plnit daří, přestože je energetická politika EU, chápána v širším kontextu než jen skrze tyto tři dokumenty, v situaci, jež se za ideální označit nedá, o čemž vypovídá i nutnost přípravy nové energetické unie.
Vedoucí práce: Miroslav Hladík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses