Vývoj veřejného dluhu ČR se zvláštním zřetelem na faktory ovlivňující jeho relativní vyjádření v letech 1995 až 2015 - Fanta, Michael; Chmelová, Pavla; Štípek, Vladimír, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem této bakalářské práce je zpracování analýzy vývoje veřejného zadlužení ČR v posledních dvaceti letech. Dluhovou dynamiku nejlépe znázorňuje relativní vyjádření zadluženosti k HDP, proto se analýza zabývá převážně tímto ukazatelem a faktory, které ovlivňují jeho vývoj, tedy tempem růstu HDP, úrokovou mírou kterou je dluh úročen a deficity vládních institucí. V teoretické části jsou představeny veřejné finance a fiskální politika. Následující kapitoly charakterizují státní rozpočet, jeho příjmy, výdaje, saldo, veřejný dluh a Bisphamovu analýzu, zabývající se vlivem jednotlivých faktorů na růst relativní váhy zadlužení k HDP. V poslední kapitole teoretické části je představen rating a způsob hodnocení ratingových agentur. První kapitola praktické části se věnuje samotné analýze vývoje zmíněných ukazatelů a ratingového hodnocení. Pro detailnější znázornění je kapitola rozdělena do čtyř období. Druhá kapitola je věnována Bisphamově analýze, která ukazuje vliv jednotlivých faktorů na vývoj relativní velikosti zadlužení k HDP. Poslední kapitola se zabývá vývojem těchto ukazatelů v Bulharsku a Řecku. V návaznosti na vývoj těchto determinantů jsou zkoumány také změny v hodnocení vybraných ratingových agentur Závěrem práce jsou zhodnoceny vlivy jednotlivých činitelů na vývoj relativní váhy dluhu k HDP, které prokazují citlivost malých otevřených ekonomik a vzájemný vztah zkoumaných proměnných.
Vedoucí práce: Pavla Chmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses