Vývoj textilního průmyslu v Náchodě v letech 1880-1914 - Jermanová, Lucie (2016)
Bakalářská práce se zabývá vývojem textilního průmyslu v Náchodě v letech 1880-1914. Jejím cílem bylo popsat daný vývoj a potvrdit hypotézu, že textilní průmysl byl hlavní hybnou silou industrializace a modernizace regionu. Teoretická část práce je věnována vybraným ekonomickým teoriím druhé poloviny 19. století a také charakteristice možností podnikání v českých zemích na přelomu 19. a 20. století. Analytická část práce nejprve pojednává o komplexním vývoji textilního průmyslu v Náchodě v letech 1880-1914 a následně popisuje vývoj textilní výroby na konkrétním příkladu podnikatelského rodu Bartoňů. Práce odpovídá na otázky: jak probíhal v Náchodě přechod k tovární výrobě, jakou měrou se textilní průmysl podílel na rozvoji města, jakou roli hrálo v životě města dělnictvo a jaký vývoj byl zaznamenán v oblasti textilního průmyslu na počátku 20. století. Výsledkem práce je naplnění stanoveného cíle a potvrzení hypotézy.