Vývoj textilního průmyslu v Náchodě v letech 1880-1914 - Jermanová, Lucie; Szobi, Pavel, 1983-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Bakalářská práce se zabývá vývojem textilního průmyslu v Náchodě v letech 1880-1914. Jejím cílem bylo popsat daný vývoj a potvrdit hypotézu, že textilní průmysl byl hlavní hybnou silou industrializace a modernizace regionu. Teoretická část práce je věnována vybraným ekonomickým teoriím druhé poloviny 19. století a také charakteristice možností podnikání v českých zemích na přelomu 19. a 20. století. Analytická část práce nejprve pojednává o komplexním vývoji textilního průmyslu v Náchodě v letech 1880-1914 a následně popisuje vývoj textilní výroby na konkrétním příkladu podnikatelského rodu Bartoňů. Práce odpovídá na otázky: jak probíhal v Náchodě přechod k tovární výrobě, jakou měrou se textilní průmysl podílel na rozvoji města, jakou roli hrálo v životě města dělnictvo a jaký vývoj byl zaznamenán v oblasti textilního průmyslu na počátku 20. století. Výsledkem práce je naplnění stanoveného cíle a potvrzení hypotézy.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses