Analýza dopadu liberalizácie osobných železníc na Slovensku v období rokov 2012-2014 - Pouš, Richard (2016)
Cieľom bakalárskej práce je prevedenie analýzy dopadu liberalizácie osobnej železničnej dopravy na Slovensku medzi rokmi 2012 až 2014. Prínosom práce je zhodnotenie dopadu a vývoj liberalizácie na trati Bratislava - Dunajská Streda a Bratislava - Košice a konštatovanie, že prvá menovaná trať bola z pohľadu cestujúceho prínosnejšia. Teoretická časť obsahuje aplikovanie ekonomickej teórie na železničnú dopravu, historický vývoj vlastníckej štruktúry železničnej infraštruktúry a legislatívnej možnosti vstupu konkurenčného dopravcu na trať. Praktická časť sa venuje analýze dvoch liberalizovaných železničných tratí a ich komparácií. Praktická časť sa tiež venuje bezplatnej doprave, ktorá v značnej miere ovplyvnila trh železničnej dopravy a zatraktívnila dopravu pre vybrané skupiny obyvateľstva. V závere sú vyjadrené návrhy na zefektívnenie a skvalitnenie skúmaných úsekov.