Analýza dopadu liberalizácie osobných železníc na Slovensku v období rokov 2012-2014 - Pouš, Richard; Štípek, Vladimír, 1986-; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cieľom bakalárskej práce je prevedenie analýzy dopadu liberalizácie osobnej železničnej dopravy na Slovensku medzi rokmi 2012 až 2014. Prínosom práce je zhodnotenie dopadu a vývoj liberalizácie na trati Bratislava - Dunajská Streda a Bratislava - Košice a konštatovanie, že prvá menovaná trať bola z pohľadu cestujúceho prínosnejšia. Teoretická časť obsahuje aplikovanie ekonomickej teórie na železničnú dopravu, historický vývoj vlastníckej štruktúry železničnej infraštruktúry a legislatívnej možnosti vstupu konkurenčného dopravcu na trať. Praktická časť sa venuje analýze dvoch liberalizovaných železničných tratí a ich komparácií. Praktická časť sa tiež venuje bezplatnej doprave, ktorá v značnej miere ovplyvnila trh železničnej dopravy a zatraktívnila dopravu pre vybrané skupiny obyvateľstva. V závere sú vyjadrené návrhy na zefektívnenie a skvalitnenie skúmaných úsekov.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses