Financování a kvalita vědy a výzkumu v ČR v letech 2004 - 2014 - Horáková, Helena; Pikhart, Zdeněk; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Hlavním cílem této práce je analýza vývoje podpory, financování a kvality vědy a výzkumu v České republice v letech 2004 až 2014. Teoretická část se věnuje základním pojmům, z nichž práce vychází, dále jsou rozebrány ekonomické teorie růstu a jejich postavení k technologiím. V poslední kapitole teoretické části je nastíněna role vládních politik v souvislosti s rozdíly mezi základním a aplikovaným výzkumem. V praktické části je analyzován vývoj objemu finančních prostředků a způsobu podpory výzkumu a vývoje. Dále je hodnocena kvalitativní stránka výsledků výzkumu a vývoje a inovační výkonnost v komparaci primárně se zeměmi Evropské unie. Poslední část se zabývá přínosy národních programů, podporujících mezinárodní spolupráci. V závěru je na základě dílčích analýz a komparací zhodnocena efektivita systému podpory a kvalita výsledků výzkumu a vývoje.
Vedoucí práce: Zdeněk Pikhart
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses