Rovné příležitosti mužů a žen se zaměřením na trh práce ve Švédsku a České republice v letech 2004 - 2014 - Součková, Sabina (2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rovných příležitostí mužů a žen na trhu práce. Cílem této práce je zhodnocení postavení žen na pracovním trhu ve Švédsku a České republice mezi lety 2004-2014. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy související s konceptem rovných příležitostí a představeny nástroje k prosazování genderové rovnosti v podobě legislativního rámce, institucionálního zabezpečení a finanční podpory v rámci Evropské unie. V praktické části je prováděna komparativní analýza postavení žen na trhu práce pomocí základních statistických ukazatelů diferencovaných dle pohlaví ve Švédsku a České republice. Pozornost je také věnována segregaci pracovního trhu a mzdovým genderovým diferenciacím. V poslední kapitole jsou formulována opatření vedoucí ke zlepšení situace žen na českém trhu práce. Práce poukazuje na nerovné postavení žen na trhu práce, jemuž lze čelit snahou o překonání genderových stereotypů, podporou sladění rodiny a práce, flexibilními pracovními úvazky či nastavením rodinné politiky.