Rovné příležitosti mužů a žen se zaměřením na trh práce ve Švédsku a České republice v letech 2004 - 2014 - Součková, Sabina; Ševčíková, Michaela; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rovných příležitostí mužů a žen na trhu práce. Cílem této práce je zhodnocení postavení žen na pracovním trhu ve Švédsku a České republice mezi lety 2004-2014. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy související s konceptem rovných příležitostí a představeny nástroje k prosazování genderové rovnosti v podobě legislativního rámce, institucionálního zabezpečení a finanční podpory v rámci Evropské unie. V praktické části je prováděna komparativní analýza postavení žen na trhu práce pomocí základních statistických ukazatelů diferencovaných dle pohlaví ve Švédsku a České republice. Pozornost je také věnována segregaci pracovního trhu a mzdovým genderovým diferenciacím. V poslední kapitole jsou formulována opatření vedoucí ke zlepšení situace žen na českém trhu práce. Práce poukazuje na nerovné postavení žen na trhu práce, jemuž lze čelit snahou o překonání genderových stereotypů, podporou sladění rodiny a práce, flexibilními pracovními úvazky či nastavením rodinné politiky.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses