Genderové rozdíly : Nerovné příležitosti žen ve vrcholových pozicích - Kratochvílová, Alice; Chytilová, Helena; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení míry vnímané diskriminace žen v oblasti vrcholového managementu. Teoretická část se věnuje vymezení základních pojmů, genderových rolí, definování diskriminace a její měření, nastínění různých teoretických náhledů na diskriminaci, jako takovou. Součástí je také propojení skutečné podstaty diskriminace a faktorů, které vstupují do stanovení mezd. Praktická část je věnována ověření výše vymezené hypotézy a to prostřednictvím dotazníkového šetření, za jehož pomoci je analyzována vnímaná diskriminace napříč vrcholovými pozicemi. Dotazníkové šetření potvrdilo hypotézu o vnímané diskriminaci žen na trhu práce, kterou uvedlo 48% vrcholových manažerek, diskriminace je taktéž potvrzena dle výše hrubých měsíčních mezd žen. Tyto výstupy jsou v souladu s teorií Beckera (1957), či se studií Havemana (2012).
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses