Vývoj vzdělanosti populace ČR v letech 1998-2012 : problémy a doporučení - Kaparykha, Kanstantin (2016)
Diplomová práce se zabývá formulací pojmu vzdělanost, zkoumá vývoj vzdělanosti v čase mezi roky 1998 až 2012 v kontextu mezinárodních výzkumů dovedností dospělých (SIALS a PIAAC). Součástí práce je analýza závislosti míry nezaměstnanosti skupiny absolventů bez maturitního vysvědčení na počtu absolventů vysokých škol. Dále tato diplomová práce přináší řadu doporučení ke zkvalitnění vzdělávacího systému České republiky ve směru vyšší vzdělanosti jeho účastníků a také lepší uplatnitelnosti českých absolventů středních škol na trhu práce.