Analýza faktorů ovlivňujících relativní tržní ocenění akcií - Hanzl, Tobiáš; Vrabec, Michal; Řezanková, Hana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cílem této diplomové práce je analyzování ukazatele P/S pomocí Gordonova dividendového modelu, dále prokázání hypotézy vlivu velikosti marže, dividendového výplatního poměru, odhadu budoucího růstu dividend a požadované výnosové míry na hodnotu ukazatele P/S a v neposlední řadě nalezení dalších faktorů ovlivňujících relativní tržní ocenění akcií. Za účelem získání důkladného povědomí o vlivu vybraných faktorů byla použita vícerozměrná lineární regresní analýza a faktorová analýza zkoumající 781 akcií na amerických burzách. V práci byla prokázána hypotéza o vlivu výše zmíněných vysvětlujících proměnných na hodnotu ukazatele P/S. Dále byly rovněž nalezeny další proměnné, které se úspěšně podílí na hlubším vysvětlení zkoumané proměnné. Tržní ocenění akcií je velice komplexní a je ovlivněno velkým počtem faktorů.
Vedoucí práce: Michal Vrabec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses