Lhaní a manipulace volebních systémů - Kapusta, Matyáš; Dlouhý, Martin, 1970-; Rada, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Práce se zaměřuje na fenomén strategické manipulace v kolektivních rozhodovacích procesech, tedy situace, kdy je pro některé voliče výhodné odchýlit se při hlasování od svých upřímných preferencí. Tato manipulace komplikuje proces kolektivního rozhodování, protože vede k situacím, kdy se lhaní stává úspěšnou strategií, kterou mohou někteří členové skupiny získat výhodu nad ostatními. V práci jsou uvedeny příklady strategické manipulace a shrnutí dosavadního výzkumu v oblasti teorie společenského výběru. Hlavním přínosem práce je vytvoření simulačního modelu použitelného pro kvantifikaci pravděpodobnosti úspěšné manipulace. Na deseti volebních procedurách je aplikován simulační model Monte Carlo. Analyzované procedury zahrnují ty nejběžnější a nejvíce intuitivní, dále sofistikovanější systémy vytvořené experty teorie společenského výběru a v neposlední řadě také moderní pokusy o zlepšení demokracie Karla Janečka.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses