Změny ve věkové struktuře obyvatelstva České republiky a jejich možné důsledky - Holečková, Kristýna (2016)
Bakalářská práce se zabývá významnými demografickými změnami v chování populace České republiky v letech 1989 až 2014. V současné době patří mezi celosvětový problém demografické stárnutí populace, se kterým je spojena řada příčin a důsledků, ať už ekonomických, sociálních nebo politických. Práce se zaměřuje na konkrétní tři oblasti. První z nich je trh práce, se kterým se nejčastěji pojí obava ohledně nedostatku pracovních sil a diskriminace na pracovním trhu. Dále se věnuje systému sociální politiky, konkrétně sociálním službám jako je pečovatelská služba a domovy pro seniory a v poslední řadě poukazuje na stále rostoucí náklady na zdravotní péči. Cílem práce tak je podrobně popsat oblasti, které se změnou ve věkové struktuře souvisí a následně navrhnout možná opatření, jak dopadům spojenými s demografickým stárnutím nejlépe čelit i s ohledem na budoucí vývoj. Podstatná část práce je také věnována vývoji vybraných demografických ukazatelů a projekci obyvatelstva.