Změny ve věkové struktuře obyvatelstva České republiky a jejich možné důsledky - Holečková, Kristýna; Langhamrová, Jitka, 1958-; Cséfalvaiová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Bakalářská práce se zabývá významnými demografickými změnami v chování populace České republiky v letech 1989 až 2014. V současné době patří mezi celosvětový problém demografické stárnutí populace, se kterým je spojena řada příčin a důsledků, ať už ekonomických, sociálních nebo politických. Práce se zaměřuje na konkrétní tři oblasti. První z nich je trh práce, se kterým se nejčastěji pojí obava ohledně nedostatku pracovních sil a diskriminace na pracovním trhu. Dále se věnuje systému sociální politiky, konkrétně sociálním službám jako je pečovatelská služba a domovy pro seniory a v poslední řadě poukazuje na stále rostoucí náklady na zdravotní péči. Cílem práce tak je podrobně popsat oblasti, které se změnou ve věkové struktuře souvisí a následně navrhnout možná opatření, jak dopadům spojenými s demografickým stárnutím nejlépe čelit i s ohledem na budoucí vývoj. Podstatná část práce je také věnována vývoji vybraných demografických ukazatelů a projekci obyvatelstva.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses