Význam garančních mechanismů pro oblast mikrofinancování - Němečková, Dagmar; Procházka, Pavel; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Mikropodnikání je v současnosti považováno za důležitý faktor ekonomického rozvoje především v méně rozvinutých zemích. I přes značné zlepšení stále převládá názor, že jedním z nejpodstatnějších omezení mikropodnikatelů, je nedostatečný přístup ke kapitálu. Tento problém se snaží řešit různé formy garančních programů, které mají za cíl přilákat do této oblasti nové investory. V této diplomové práci je zkoumáno, jaké nároky jsou kladeny na efektivní garanční mechanismus pro tuto oblast a jak tyto představy v současnosti plní některé z významných garančních fondů operujících v rozvojových oblastech. Závěrem diplomové práce je, že přístup ke kapitálu se v rozvojových zemích zlepšuje. Garanční fondy se stále více rozvíjí, přesto jejich význam není v porovnání s celým sektorem velký. Garanční fondy mají potenciál přilákat do oblasti mikrofinancování více investorů, otázkou však je, zda náklady na toto nejsou příliš vysoké.
Vedoucí práce: Pavel Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses