Analýza lotyšské cesty z hospodářské krize v letech 2008-2010 - Štefánik, Adam; Jílek, Josef, 1957-; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Stěžejním tématem této práce je analýza dopadů hospodářské krize Lotyšska, které proběhla v letech 2008 až 2010. Zároveň je kladen důraz na objasnění příčin vzniku této hospodářské krize, kterým se věnuji v první části práce. Následně jsou přiblíženy důvody volby cesty z krize pomocí vnitřní devalvace, samotné vyjednávání o pomoci od MMF a realizovaná fiskální konsolidace. V poslední části práce je, mimo analyzování dopadů hospodářské krize, také analýza demografického vývoje Lotyšska a porovnání vnější devalvace, která proběhla v Islandu s vnitřní devalvací, kterou realizovali v Lotyšsku. Realizovaná úsporná opatření v rámci vnitřní devalvace dosáhla svého cíle a Lotyšsko se rychle vymanilo z hospodářské krize a od roku 2011 až do roku 2014 jeho HDP nepřetržitě rostl. Největší problémem Lotyška se ukázal záporný demografický vývoj, kdy se daná země potýkala s vysokou emigrací, nízkou mírou plodnosti a stárnutím populace.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses