Rozdíly v náboru, odměňování a hodnocení zaměstnanců v soukromém a veřejném sektoru - Talacová, Markéta; Vláčil, Jan, 1943-; Grycová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce je zaměřená na tématiku personálního managementu, který v současné době díky rostoucí ekonomice nabývá čím dál tím víc na významu. Cílem diplomové práce je analyzovat a zhodnotit, zda se v soukromém sektoru přistupuje k personálnímu managementu rozdílně oproti sektoru veřejnému, a to zejména v oblasti náboru, odměňování a hodnocení zaměstnanců. V případě zjištění rozdílů jsou jednotlivé odlišnosti analyzovány s ohledem na příčinu, a dále jsou navrhnuta případná opatření, která by mohla personální management obou sektorů optimalizovat. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V první části,teoretické, je detailně popsán proces získávání a výběru zaměstnanců, jejich odměňování a hodnocení. Ve druhé části, praktické, je provedena analýza personálních činností v organizacích, které ochotně poskytly údaje pro zpracování této diplomové práce, a zhodnocení rozdílů mezi soukromými podniky a veřejnými organizacemi.
Vedoucí práce: Jan Vláčil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses