Komparativní analýza současného systému financování vysokých škol v České republice a vybraných zemích OECD - Kocián, Petr; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce se zabývá současným systémem financování vysokých škol v České republice. Cílem práce je na základě komparace českého systému s vybranými systémy zemí OECD (Slovenskou republikou, Velkou Británií a USA) vytvořit doporučení pro zefektivnění financování vysokého školství v ČR. Teoretická část popisuje základní teoretická východiska financování vysokých škol, různé systémy financování vysokého školství s uvedením jejich základních charakteristik a identifikací odlišností jednotlivých systémů, přičemž hlavní pozornost je věnována českému systému financování vysokých škol. Obsahem praktické části je prezentace výsledků komparativní analýzy relevantních ukazatelů OECD ve sledovaných systémech s poukazem na jejich silné a slabé stránky. Výsledky studie ukazují, že za největší slabiny současného systému financování vysokých škol lze považovat: 1) vysoký podíl prostředků z veřejných zdrojů a naopak velmi nízký podíl prostředků ze zdrojů soukromých; 2) velmi nízkou podporu studentům z veřejných zdrojů. Naopak silnou stránkou českého systému je podíl výdajů na výzkum a vývoj v terciárním vzdělávání. Nevýhody systému financování se zavedeným školným se projevují zejména ve Velké Británii zvýšeným rizikem enormního zadlužení studentů a zatížení veřejných rozpočtů spočívající v nutnosti umoření nesplacených půjček studentů. Na základě získaných poznatků jsou v závěru představena avizovaná doporučení.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses