Komparativní analýza II. a III. pilíře penzijního systému ČR a Švýcarska - Heresová, Kateřina (2016)
Diplomová práce má za cíl zhodnotit a porovnat penzijní systém České republiky a Švýcarska a penzijní společnosti a fondy operující na úrovni II. a III. pilíře. V mnohých ohledech bývá Švýcarsko dáváno za vzor funkčního a zdravého penzijního systému. Tato práce si klade otázku, zda tomu tak skutečně je a v čem by mohlo jít Švýcarsko České republice příkladem. Studie se nejprve zaměří na současné penzijní systémy obou zemí, které charakterizuje a posléze rozebere jejich ekonomické prostředí. Na základě metody kvantitativní analýzy srovná penzijní společnosti ČR a penzijní fondy Švýcarska dle vybraných faktorů. Ve svém závěru práce provede komparaci penzijních systémů obou zemí a zhodnotí je.