Komparace míry rovnosti příjmů České republiky a Maďarska v letech 2009 až 2014 - Slámová, Adéla (2015)
Tato práce se zabývá srovnáváním míry příjmové nerovnosti v České republice a Maďarsku. Práce se zaměřuje na historický vývoj obou zemí v období transformace, jejich stupněm evropské integrace a uvádí některé ekonomické teorie, které se zabývají distribucí příjmů ve společnosti. Součástí práce je analýza jednotlivých faktorů, které mají podíl na konečné velikosti míry příjmové nerovnosti a komparace velikosti Gini koeficientu v jednotlivých letech v období 2009 - 2013. Hlavním přínosem této analýzy je zjištění, že v České republice je největším problémem malé zaměření vysokoškolských studentů na technické obory a očekávatelná krize důchodového systému, v Maďarsku stojí za stále se zvyšující příjmovou nerovností především nízká vzdělanost populace a vysoké sociální dávky pro rodiče, což je odrazuje od brzkého návratu na trh práce.