Public Private Partnership projekty ve zdravotnictví a sociálních službách - Javůrková, Michaela (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou PPP projektů v České republice v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb. Práce nejprve představuje koncept partnerství veřejného a soukromého sektoru v obecné rovině, kde informuje o jeho formách, rizicích, výhodách a nevýhodách. Důraz je kladen na legislativní a institucionální ukotvení v České republice. Stěžejní přínos práce je spatřován v monitoringu jednotlivých realizovaných i nerealizovaných projektů, kde bylo snahou nalézt společné faktory jejich realizace. Cílem je zodpovězení otázky, zda PPP projekty jsou vhodným nástrojem v daném prostředí a zda mohou být prostředkem k řešení situace v resortu zdravotnictví. Z výsledků vyplývá, že PPP projekty na státní úrovni nejsou v současných podmínkách vhodným nástrojem k řešení investic. Naopak lepší řízení je spatřováno v rámci samosprávných celků, a to především v rámci sociálně zdravoních služeb na úkor samotného zdravotnictví. PPP projekty tak nemohou být v rámci České republiky v žádném případě vnímány jako prostředek k řešení dlouhodobých problémů v resortu zdravotnictví. V závěru práce jsou vyslovena doporučení ohledně aplikace budoucí koncepce PPP projektů.