Subjektivní parametry při hodnocení příjmových nerovností a jejich měření - Burkert, Vojtěch (2016)
Diplomová práce se věnuje problematice měření příjmových nerovností a zaměřuje se zejména na subjektivní parametry, které do měření vstupují. Stěžejní částí práce je vyhodnocení dat z dotazníkového šetření, jehož se zúčastnilo 150 osob, především studentů a čerstvých absolventů. Nejpřekvapivějším zjištěním je zhruba třetinová podpora absolutního principu invariance mezi dotazovanými. To v konečném důsledku znamená popření mnoha typů měření v oblasti ekonomie blahobytu, včetně Giniho indexu. V dotazníku měli respondenti též odhadnout příjmovou distribuci v České republice. Všechny skupiny dotazovaných, ekonomy nevyjímaje, výrazně přecenily velikost třídy obyvatel s nejnižšími příjmy.