Subjektivní parametry při hodnocení příjmových nerovností a jejich měření - Burkert, Vojtěch; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Munzi, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce se věnuje problematice měření příjmových nerovností a zaměřuje se zejména na subjektivní parametry, které do měření vstupují. Stěžejní částí práce je vyhodnocení dat z dotazníkového šetření, jehož se zúčastnilo 150 osob, především studentů a čerstvých absolventů. Nejpřekvapivějším zjištěním je zhruba třetinová podpora absolutního principu invariance mezi dotazovanými. To v konečném důsledku znamená popření mnoha typů měření v oblasti ekonomie blahobytu, včetně Giniho indexu. V dotazníku měli respondenti též odhadnout příjmovou distribuci v České republice. Všechny skupiny dotazovaných, ekonomy nevyjímaje, výrazně přecenily velikost třídy obyvatel s nejnižšími příjmy.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses