Matematické modelování v neživotním pojištění - Zajíček, Jakub; Bílková, Diana; Bohatová Chládková, Dana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Diplomová práce se zabývá matematickým modelováním v neživotním pojištění. Cílem této diplomové práce je analýza vybraných matematických modelů, které jsou v oblasti neživotního pojištění široce využívány pro potřeby odhadu základních charakteristik pojistného kmene, cenotvorby nebo stanovení výše regulatorního kapitálového požadavku. Konkrétně se diplomová práce zabývá modely počtu škod, modely výše jednotlivých škod, modely výše celkové škody a zobecněnými lineárními modely, které jsou v neživotním pojištění používány pro potřeby tarifní analýzy. V teoretické části jsou vybrané matematické modely nejprve definovány a poté v praktické části aplikovány na reálná data. Praktická aplikace byla provedena s využitím programového prostředí R. Ukázalo se, že parametry modelu odhadnuté metodou maximální věrohodnosti jsou kvalitnější, než je tomu v případě momentové či kvantilové metody. Srovnáním metod odhadu distribuční funkce výše celkové škody bylo zjištěno, že jednotlivé metody vedou ke srovnatelným výsledkům. To je dáno zejména velkým počtem dostupných pozorování. V oblasti tarifní analýzy bylo zjištěno, že dvěma faktory, které nejvíce ovlivňují relativní rizikovost klientů, jsou věk řidiče a místo řidičova trvalého bydliště.
Vedoucí práce: Diana Bílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses