ANALÝZA VÝVOJE SPOTŘEBNÍ DANĚ Z TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ A JEJÍHO VLIVU V ČR OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI - Valešová, Věra; Ševčík, Miroslav, 1958-; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem této práce je analýza spotřební daně z tabákových výrobků v České republice od roku 1993 do současnosti, obzvláště pak vývoj sazeb a výnosů z této daně. Spotřební daň je uvalena na tabákové výrobky jak v České republice, tak i v ostatních zemích Evropské unie. Harmonizační snahy v Evropské unii a také fiskální potřeba České republiky jsou příčinou častých změn sazeb spotřební daně z tabákových výrobků. Tyto změny nevedou jen ke změně ve výběru spotřební daně, ale mohou také vyvolat některé další efekty. V teoretické části je nejprve charakterizována daňová teorie s detailním zaměřením na spotřební daň z tabákových výrobků. Dále je definován význam spotřební daně z tabákových výrobků, principy a mechanismy výběru spotřební daně. V praktické části práce se zaměřuji na analýzu vývoje legislativního rámce, který se dotýká spotřební daně z tabákových výrobků a významně další části práce ovlivňuje. Dále se věnuji analýze vztahu mezi sazbou spotřební daně z tabákových výrobků a výběrem této daně a zjišťuji, že vyšší sazba spotřební daně nevedla vždy k vyšším daňovým výnosům. Následně je zhodnocena efektivnost zvyšování spotřební daně z tabákových výrobků a dopad tohoto zvyšování na spotřebu tabákových výrobků, nelegální trh a veřejné rozpočty.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses