Srovnání vývoje indexů spotřebitelských cen v ČR a EU - Hanzal, Vít; Fischer, Jakub, 1978-; Trexler, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
V bakalářské práci si kladu za cíl teoreticky vysvětlit pojem cenové statistiky a jeho podkategorií, národních a harmonizovaných indexů spotřebitelských cen za pomoci metodických poznatků z literatury a z údajů Českého statistického úřadu. Při osvětlování tvorby indexu spotřebitelských cen je objasněno i členění struktury reprezentantů COICOP a význam váhového systému. V praktické části je vytvořena predikce k vývoji vah vybraných kategorií a hypotéza, zda se tyto váhy přibližují k průměrným hodnotám EU. Tato predikce je dosažena statistickými metodami, jako jsou trendové funkce či exponenciální vyrovnávání. U váhy kategorie COICOP_1 je predikován nárůst hodnoty vah, kdežto u kategorie COICOP_4 je predikován konstantní vývoj hodnot vah této kategorie. Očekáváme tedy nárůst hodnoty vah u kategorie COICOP_1, u kategorie COICOP_4 je predikován pouze konstantní vývoj hodnoty vah. V poslední kapitole je ověřována hypotéza, zda se vývoj harmonizovaného indexu spotřebitelských cen bude přibližovat hodnotám EU. Pro předpověď bylo nejprve nutné prokázat sezónnost a až poté vytvořit predikci vývoje hodnot, který byl proveden exponenciálním vyrovnáváním. Výsledky potvrdily hypotézu, že se růst HICP postupně zpomaluje a přibližuje k hodnotám HICP EU.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses