Shluková analýza jako nástroj klasifikace objektů - Budilová, Šárka; Löster, Tomáš, 1980-; Šulc, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Shluková analýza dat je oblíbená klasifikační metoda vícerozměrné statistiky. Pomocí této metody lze klasifikovat zkoumané objekty na základě jejich vzájemných podobností, tj. rozdělit je do několika skupin, respektive shluků. Výsledky shlukování mohou být při zvolení různých metod, měr vzdáleností a postupů odlišné. Cílem této diplomové práce je srovnání úspěšnosti zařazení objektů do známých klasifikačních tříd v rámci zvolených metod a postupů. Celkem bylo analyzováno 15 různých datových souborů, z nichž každý obsahoval známou informaci o zařazení objektů do skupin. Úspěšnost zařazení dané metody byla vypočtena na základě porovnání známých klasifikačních tříd a vzniklých shluků. Kromě porovnání úspěšnosti vybraných metod shlukové analýzy byl v rámci každé metody zkoumán vliv standardizace a korelace na úspěšnost zařazení jednotlivých objektů. Pro vyjádření vzdálenosti mezi objekty byla využita euklidovská čtvercová vzdálenost. Výsledky práce poukazují na lepší úspěšnost zařazování objektů v případě zachování korelovaných proměnných v datovém souboru. Před standardizací zařadily metody v průměru 69,8 % objektů a po standardizaci 70,8 % objektů do správných klasifikačních tříd. Úspěšnost zařazení byla v průměru o dva procentní body vyšší než v případě vypuštění korelovaných proměnných. Výsledky dále také ukazují značnou důležitost standardizace v případě Wardovy metody. Po provedené standardizaci datového souboru je Wardova metoda v průměru o devět procentních bodů úspěšnější a zařazuje do správných klasifikačních tříd nejvíce objektů. Při zachování korelovaných proměnných a po standardizaci dat činí úspěšnost této metody 76,4 %. Standardizace pozitivně ovlivňuje také centroidní metodu a metodu nejvzdálenějšího souseda. Při ponechání původn
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses