Systém hodnocení pracovníka v gastronomii - Štěpánková, Kateřina; Dvořáková, Zuzana, 1960-; Vevera, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2016)
Cílem této práce je analyzovat systém hodnocení pracovníka v konkrétní společnosti na základě porovnání teoretických poznatků s aplikací v praxi, následně zjištěné skutečnosti vyhodnotit a v případě potřeby navrhnout řešení optimalizace pro současný systém. Diplomová práce se dělí do dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část na základě odborné literatury definuje základní pojmy z oblasti řízení výkonnosti pracovníka, dále obsahuje informace o významu, cílech, požadavcích a kritériích pro úspěšnou implementaci systému hodnocení pracovníka ve společnosti. Taktéž se zabývá využívanými metodami hodnocení pracovníka a nejčastějšími chybami, kterých se je v praxi dopouštěno. V praktické části je představena konkrétní společnost a následně v ní provedena analýza současného systému hodnocení pracovníka. Tato analýza má několik částí - první z nich je situační analýza, která má za úkol zjistit současný stav hodnocení pracovníka ve společnosti, další je analýza vnímání tohoto systému hodnocení z pohledu zaměstnanců, jak vedoucích, tak výkonných. Třetí část hodnotí silné a slabé stránky systému a nakonec jsou navrhnuta doporučení, která by měla vést ke zlepšení současného stavu systému hodnocení v dané společnosti.
Vedoucí práce: Zuzana Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses