Motivační faktory poctivého daňového přiznání - Urbánková, Kateřina; Kubátová, Květa, 1952-; Beneš, Jonáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce se zabývá motivačními faktory poctivého daňového přiznání. Cílem práce bylo identifikovat vliv postoje, subjektivních norem a kontroly chování na pravdivost poplatníka při vyplňování daňového přiznání. První část práce je zaměřena na definici daňového úniku. Dále se zabývá příčinami daňových úniků, ale i etickým pohledem na daňové úniky. Druhá část práce zachycuje ukazatele rozsahu a vývoje daňových úniků v České republice a v Evropské unii. Mezi tyto ukazatele patří stínová ekonomika, daňová mezera DPH, daňová kvóta, index korupce a četnost daňových kontrol. Třetí část práce obsahuje výsledky dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi českými podnikateli. Bylo zjišťováno, ve kterých případech by mohli podnikatelé považovat daňové úniky za oprávněné. Pomocí chí-kvadrát testu dobré shody bylo následně analyzováno, zda je postoj podnikatelů k daňovým únikům ovlivňován faktory, jako je sídlo společnosti, roční obrat společnosti nebo počet zaměstnanců. Testování v několika případech potvrdilo existenci závislosti mezi postojem podnikatelů k daňovým únikům a stanovenými faktory.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses