Společenské náklady recidivy a zhodnocení efektivnosti intervencí pro její snížení – případová studie RUBIKON centrum - Křelinová, Lenka (2016)
Kriminální recidiva, a zločin obecně, přináší společnosti značné náklady, jež nesou různé subjekty. Mnoho zahraničních autorů věnuje nákladům zločinu pozornost a snaží se je vyčíslit. V prostředí České republiky však žádná taková studie neexistuje a není tak možné provádět jakékoliv analýzy související s tématikou kriminality a ekonomie. Tato práce si klade za cíl vyčíslit agregátní náklady spojené s kriminální recidivou, které nesou jak soukromé subjekty, tak vládní instituce v prostředí České republiky. Druhá část práce využívá zjištěných dat k analýze nákladů a výnosů intervence prováděné nestátní neziskovou organizací, jež usiluje o snížení míry recidivy prostřednictvím zvýšení uplatnění bývalých vězňů na trhu práce. Náklady recidivy dosahovaly v roce 2014 výše 25 mld. Kč a jeden recidivista tak v průměru přišel společnost na 152 - 167 tis. Kč. Vzhledem k výši nákladů přináší i z makroekonomického hlediska nevýznamná intervence pozitivní čistý společenský výnos.