Plodnost prvního pořadí a jedináčci v České republice - Zikmundová, Iveta; Nývlt, Ondřej; Bezchlebová, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cílem práce je analýza plodnosti prvního pořadí v České republice v období 1950 2014 včetně mezinárodního srovnání, výpočet generační plodnosti a také analýza struktury a počtu domácností podle počtu dětí. Pro dosažení vytyčeného cíle je práce rozdělena do čtyř částí, z nichž první se věnuje teoretickému výkladu a analýze plodnosti podle pořadí v České republice pomocí ukazatelů absolutního počtu narozených, úhrnné plodnosti, průměrného věku matek a podílu narozených dětí v manželství nebo mimo něj. Druhá část porovnává úroveň plodnosti prvního pořadí v rámci evropských zemí dle NIDI 1999. Třetí část se zabývá generační plodností, která je ilustrována pomocí konečné plodnosti a průměrného věku matek dané generace při narození dítěte. Čtvrtá část analyzuje strukturu a počet úplných a neúplných rodinných domácností podle počtu dětí. Jednotlivé části jsou komentovány v kontextu vývoje reprodukčního chování populace.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses