Etická dilemata v podnikání, účetnictví a daních - Zelenková, Markéta; Králíček, Vladimír, 1952-; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Diplomová práce se zabývá rizikovými oblastmi z finančního účetnictví a daní, u nichž je zvýšené riziko neetického jednání. Představuje a kriticky hodnotí opatření, s nimiž přichází Evropská unie, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a autoři projektu Taxparency - nezávislá organizace Transparency International Česká republika a spolek Lexperanto. V úvodu práce je krátký exkurz do oblasti filozofie, práva a psychologie. Jeho smyslem je poskytnout ucelený souhrn nejdůležitějších poznatků z těchto vědních disciplín pro správné pochopení významu a základních skutečnostní z oblasti etiky. Následně jsou podrobně rozebrány tři klíčové okruhy z finančního účetnictví a daní: neprůhledné vlastnické struktury, virtuální sídla a transferové ceny s cílem zjistit, jaké motivy vedou podnikatele k využívání zmíněných praktik. Jako praktický příklad neetického počítání podnikatelů, daňových poradců i státních úředníků je představena kauza LuxLeaks. Závěr práce je věnován projektu Taxparency, který je nejen představen, ale i kriticky zhodnocen. Na základě výsledků dotazníkového šetření je provedena analýza možnosti realizace projektu v podmínkách České republiky. Hlavním informačním zdrojem celé práce se staly oficiální webové stánky jednotlivých institucí a organizací.
Vedoucí práce: Vladimír Králíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses